| 
         
          | Született :
 1893 szeptember 16-án
 Budapest
 
 Elhunyt :
 1986 október 22-én
 Woods Hole (USA)
 |  
         
          | Fontosabb évfordulói: |   
          |  |   
          | 1947 | Amerikába távozik |   
          |  |   |  
          |  |   
          |  |   
          |  |  |   
          | Az 1920-as évek végén Szent-Györgyi 
              ismeretlen anyagot talált a mellékvesében. Megállapította összetélét 
              (C6H8O6), és hexuronsavnak nevezte el (1928).
 Hazatérve, Szegeden olyan növényi forrást keresett, melybôl nagyobb 
              mennyiségben lehet kivonni hexuronsavat.
 Erre a célra a szegedi paradicsompaprika kiválóan megfelelt: 10 
              liter présnedvbôl 6,5 gramm hexuronsavat állítottak elô.
 
 1932-ben Szent-Györgyi - és tôle függetlenül J. Tillmans - a hexuronsavat 
              azonosította a C-vitaminnal.
 |  | 
         
          | C-vitamin |   
          |   |   
          | A paprika 
 A paprikát mi, magyarok tettük híressé, bár e növény nem õshonos nálunk. 
            A paprika elnevezés tõlünk származik, bár eredõje a szerb "papar" 
            (bors) szó. A magyar kertészek nagy szeretettel és hozzáértéssel gondozták, 
            nemesítették kedvenc fûszernövényüket, aminek eredményeként számos 
            változatát sikerült kitenyészteni. A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert 
            pedig a paprika segítségével fedezte fel a C-vitamint.
 
 Mindezek ellenére a paprika csak a XVII. században jutott el Magyarországra. 
            Egy legenda szerint egy magyar szolgálólány csente el a "török 
            bors" magvait a budai Mehmed pasa kertjébõl. A törökök, akik 
            szintén kedvelték a tüzes aromájú termést, a spanyolok vagy a portugálok 
            közvetítésével ismerkedtek meg vele a XVI. vagy XVII. században. Utóbbiak 
            pedig Amerika felfedezésének és az indiánoknak köszönhetik a jeles 
            fûszer- és zöldségnövényt. Kolumbusz Kristóf az aztékok által chillinek 
            nevezett fûszernövényt elõször 1493. január 15-én ízlelte meg Haiti 
            szigetén. Hajóorvosa megtartott néhány magot, majd azokat visszavitte 
            magával Európába, ahol a paprika kiválóan termett a forró spanyol 
            napon.
 Egyébként a világ legerõsebb fûszerpaprikáját Afrikában termesztik.
 A trópusi klímájú Dél-Amerikában emberemlékezet óta - régészeti leletek 
            szerint legkevesebb 7000 éve - termesztik az õslakók a paprikát.
 Csak Mexikó területén több mint 70 fajtáját ismerik.
 
 A trópusi országokban különösen kedveltek voltak az erõs fajták, kifejezett 
            antibakteriális hatásuk miatt. Az indiánok megfigyelték, hogy az erõs 
            paprikával fûszerezett ételek tovább eltarthatók, ugyanakkor a kapszaicin 
            elpusztítja, illetve kihajtja a bélparazitákat is, ráadásul serkenti 
            a gyomornedvek elválasztását, ami a szegényebb országokra jellemzõ 
            szénhidrátdús ételek könnyebb emésztését segíti elõ. Az erõs aroma 
            hatására beindul az izzadás, a verejték elpárolgása pedig kellemesen 
            hûsíti a testet.
 Van azonban még egy oka annak, hogy miért szeretik sokan a csípõs 
            ízt: a kellemetlen inger az agyban fájdalomcsillapító hatású ópiátok 
            (endorfinok) termelõdését idézik elõ, ami boldogságérzeteket kelt. 
            Sokan éppen ezért valósággal a csípõs ételek rabjává válnak.
 
 Európában a paprikából készült "Tinctura capsici" kiváló 
            fájdalomcsillapító bedörzsölõszer reumatikus fájdalmak kezelésére. 
            Újabb kutatások szerint a paprika csökkenti a vér koleszterinszintjét, 
            ugyanakkor stimulálja a szív mûködését, és segítségével megelõzhetõ 
            a téli depresszió kialakulása is.
 |   
          |   |   
          |  |   
          | Paprika |   
          | Miként a C-vitamint is magyar ember, Szent-Györgyi 
            Albert fedezte föl és állította elõ legelõször a világon. A C-vitamin, 
            azaz aszkorbinsav, mibõl legalább 50-60 milligrammra az egészséges 
            szervezetnek naponta szüksége van, olyan anyag, amelybõl a legtöbb 
            éppen Porlódon volt található az 1930-as évek elején, ahová Szent-Györgyit 
            egyetemi tanárnak nevezték ki. Az emberi szervezet nem gondoskodik 
            ennek elõállításáról, nekünk magunknak kell ezt a szervezetünkbe juttatnunk. 
 Szent-Györgyinek, aki hajlamos volt arra, hogy a kémcsõkben lejátszódó 
            folyamatokat a legmerészebb filozófiai feltevésekkel párosítsa, már 
            hollandiai, angliai, amerikai kutatásai során sikerült egy általa 
            elõször "ignose" (nemtudom-mi-cukor) majd "Godnose"-nak 
            (Isten-tudja) elkeresztelt vegyületet tiszta állapotban elõállítani. 
            Mivel a tudomány ezt nem vette komolyan, kénytelen volt a hangzatos 
            "hexuronsavra" keresztelni az anyagot.
 |   
          |   |   
          |  |   
          | A kísérletezõ Szent-Györgyi professzor |   
          | Mindössze 25 grammnyi por volt egy kis 
            üvegcsében belõle a zsebében, amikor Porlódra érkezett. Mindig is 
            gyanakodott rá, hogy a vegyület a C-vitaminnal azonos, de mivel a vitaminokat szerinte enni kell elsõsorban, 
            ezért úgy gondolta, inkább a szakácsoknak kell vele foglalkozni, mintsem 
            a tudósoknak.
 
 Ekkoriban történt, hogy fölkereste egy még nála is fiatalabb kutató, 
            és munkát kért. Amikor Szent-Györgyi kereken megkérdezte, mihez ért, 
            a fiatalember azt válaszolta, hogy meg tudja állapítani, egy adott 
            anyag tartalmaz-e C-vitamint, vagy sem: Szent-Györgyi kivette a szájából 
            a hosszú szárú, angol pipáját, és átadott neki egy kémcsövet, amelynek 
            az alján volt valami por. Aszkorbinsav volt (alias "hexuronsav"), 
            és a fiatalember egyben volt csak bizonyos: az aszkorbinsav nem lehet 
            azonos a C-vitaminnal. 1931 novemberében már mindketten tudták, hogy 
            igen.
 
 Most már csak az volt a kérdés, mibõl lehetne nagy mennyiségben elõállítani 
            a vitamint. A mellékvesékbõl, káposztából, narancsból csak grammokat 
            sikerült. Szent-Györgyi külföldi tanulmányútja során szinte minden 
            növényt kipróbált. Cambridge-ben még majdnem a paprikát is, de az 
            árus azt mondta:
 
 Meg ne vegye, uram, ez mérgezõ!
 
 Egyik este a felesége friss paprikát rakott a vacsora mellé az asztalra. 
            A professzor szerette a békességet, a paprikát meg nem; egy óvatlan 
            pillanatban a zsebébe dugta hát. Midõn a vacsorától felkelt, akkor 
            jutott csak eszébe, hogy szinte ez az egyetlen növény, amit még nem 
            próbált ki. A laboratóriuma volt a lakása is ekkoriban; éjfélre már 
            tudta, hogy a porlódi pirospaprika a legcsodálatosabb aszkorbinsavraktár, 
            amely csak a világon van. Grammonként 2 milligramm C-vitamin van benne. 
            Az alsóvárosi parasztok igencsak nekicsodálkoztak, hogy ez a bogaras 
            profesztor kocsi számra vásárolja tõlük a paprikát, de nem bánták. 
            Két egymást követõ menetben három és fél kiló kristályos aszkorbinsavat 
            sikerült elõállítania Szent-Györgyinek.
 |   
          |   |   
          |  |   
          | C-vitamin animáció |   
          | Meg is kapta a Nobel-díjat. Büszkeségére 
            felhõ sem vetült: meg volt gyõzõdve róla, hogy olyasmivel vitte elõre 
            a tudományt, amely aztán végképp nem szolgálhatja az öldöklést. Hamar 
            kijózanodott azonban egy német gyárban, amely a tengeralattjárók matrózai 
            számára állított elõ aszkorbinsavat, lehetõvé téve, hogy hónapokig 
            a nyílt tengeren folytassák halálos küldetésüket, anélkül hogy a skorbut 
            végezne velük. |  | 
         
          |  |   
          | © 2003
 |   
          |  
 
  
 
  
 
 Az oldalak megtekintéséhez minimum 800x600-as felbontásra és 16bit-es 
              színmélységre
 van szükség !
 Ajánlott felbontás
 1024x768 pixel
 24bit-es színmélység!
 
 
 Támogatottböngészõ típusok:
 IE , NS, Mozilla, Opera
 
 Minden jog fenntartva
 Horváth & Fellner
 © 2003
 |  |